Swans - звукове випробування на міцність.

Концерт Swans в столичному Sentrum за впливом був схожий на сокиру часів палеоліту. Ту саму, яка з каменя та палиці. Вона безжально, з силою печерної людини, рубає непідготовленого слухача на шматки. Таких гучних концертів Київ не чув уже давно.

Swans приписували до пост-панку в перші кілька років кар'єри. Майже через 30 років, від пост-панку залишилася тільки схема. Але вона важлива, як ніколи - на неї накладається весь цей "звуковий Вавилон", який йде далеко за хмари. І йому не видно кінця. Незважаючи на це, їх "Вавилон" не розвалюється. Swans на сцені - досвідчені будівельники музики, колектив професіоналів, які видають двогодинну програму без єдиної помилки.

Якось фронтмен Майкл Джира в "Правилах життя" для журналу Esquire сказав: "Я ціную ту музику, яка фізично створена людиною. Та, в якій є елемент фізичної праці і фізичного страждання". Принаймні, щодо своєї творчості Джира виявився правий на сто відсотків.

Музика Swans дійсно може завдавати страждань. Не тільки фізичних, а й моральних. Своїми складними композиціями Джира ніби проникає всередину тебе. Не потайки, як це робить провінційний психолог. Така музика здатна розкривати людину швидше, ніж відкривачка - консерви. Абсолютно без запрошення вона потужним жирним звуком залазить через живіт, копаючись в маленькій скромній душі, витягаючи назовні все саме гниле і жахливе, що є всередині.

Фактор страждання стосується не тільки слухача, а й самих музикантів. Судячи по їхніх обличчях, під час виступу вони відчувають фізичне страждання також, але отримують від нього неймовірне задоволення. Неначе йде "гра на виліт": хто довше зможе лупити по струнах або бити в барабанну бочку. І ніхто не хоче здаватися в цьому поєдинку, в якому переможців за визначенням не може бути.

Навіть серед слухачів ніхто не виграє. Витримати 140 децибел, які розмазують по тобі весь потаємний жах - це ще далеко не запорука перемоги. Джира сам насилу вийшов з цієї битви живим 20 років тому, коли зав'язав з наркотиками. Він розповідав, як купив "спіди", ящик пива і замкнувся у квартирі. Дійшло до того, що він у наркотичній лихоманці колупав свої ясна зубочисткою.

У якомусь сенсі ці шість двадцятихвилинних пісень, зіграних у п'ятницю, нагадують самий кошмарний наркотичний дурман, який тільки можна уявити. Страх, гіпноз, заціпеніння, холод по шкірі. Відчуття, ніби зіткнувся зі своєю травмованою підсвідомістю один на один. І ти - лише маленька слабка людинка, яка не може впоратися зі своїми бажаннями і слабкощами.

Зате після такої первісної боротьби, яка замішана, грубо кажучи, на парі акордів, не хочеться ні про що думати. Голова порожня від непотрібних думок. Тільки писк від 140 децибел трохи заважає.

Відобразити всі рецензії